maandag 12 augustus 2019

Geweldige ervaring


Hoe was het? Wat was het hoogtepunt? Waar heb je het meest van genoten? Enkele van de vragen die wij al een week krijgen na onze drieweekse huwelijksreis naar Zuid-Afrika. Het antwoord op deze vragen is uitgebreid en mooi. Daarom willen we het graag delen.

Eerst even iets over ons. Wij zijn Bart en Kirsten en trouwden in juni met elkaar. Een prachtige dag vol liefde. In juli gingen we op huwelijksreis en Bart, mijn zoon van 14 jaar, ging met ons mee. Onze reis was al een jaar daarvoor geboekt bij Gemsbok Reizen. Ellen heeft haar uiterste best gedaan om een reis samen te stellen waarin we het land konden leren kennen, haar natuur en cultuur konden ervaren, af en toe rust momenten zouden kunnen hebben en een grote diversiteit aan dieren en dan specifiek vogels voor mijn man Bart zouden kunnen zien, dus met verschillende landschapstypen. Zij is daar enorm in geslaagd en wij raden Gemsbok reizen dan ook zeker aan. Het heeft echt een meerwaarde gehad om het via Gemsbok te boeken.

Ons programma was als volgt;
We vlogen op Johannesburg via Londen Heathrow. Veel goedkoper als een directe vlucht. Van daaruit gingen we met de huurauto (Volkswagen Tiquan) op pad. Dit waren onze bestemmingen;
1) Berghouse and Cottages, Bergville. 3 nachten
2) Monzi Tented Camp, St. Lucia. 2 nachten
3) Mpila Camp, Hluhluwe Game Reserve. 1 nacht
4) Home Stay, Hlabisa by Isibindi Africa Trafels. 1 nacht
5) Bushwillow Safari Lodge, Kuleni Game Park, Hluhluwe. 1 nacht
6) Kosi Forest Lodge, Kosi Bay. 1 nacht
7) Malanela's B&B, Malkerns, eSwatini. 1 nacht
8) Lower Sabie Restcamp, Krugerpark. 1 nacht
9) Satara Restcamp, Krugerpark. 1 nacht
10) The Wild Olive Tree Camp, Manyelethi Game Reserve. 1 nacht
11) eKhaya Bush Villa, Hoedspruit. 2 nachten
12) Sabie Townhouse, Sabie. 1 nacht
13) Lucky Bean Guesthouse, Johannesburg. 1 nacht.

Een reis die de mooie ervaringen liet opvolgen. We lichten er graag een paar uit die naar onze mening niemand zou mogen missen in Zuid-Afrika. 
Royal Natal National Park
Prachtige wandeling naar de Tugela waterval. In de winter is deze waterval praktisch droog maar de tocht ernaar toe is geweldig. Ook Drakensbergen Boy's Choir was een belevenis!
In Drakensbergen zouden we zeker terug willen komen en dan ook bij Berghouse and Cottages. 
Super lieve mensen, prachtige, adembenemende omgeving, lekker eten en https://www.thevulturetrail.com/ lijkt ons heel gaaf om een keer te doen. Als je wilt genieten en tot rust wilt komen, is dit een absolute aanrader.
Hluhluwe Game Reserve
Hier hebben we heel veel neushoorns gezien. Mpila Camp is leuk omdat de meeste dieren gewoon over het terrein kunnen lopen en omdat ze de stroom van 22-6 uur uitschakelen en er dus geen lichtvervuiling is voor de dieren.
Homestay
Dit is een van onze waardevolste ontmoetingen. Noklakla (rechts op de foto) sprak Engels en wilde graag in gesprek met ons. Zij wilde haar kinderen opvoeden met het motto dat we allemaal gelijk zijn. Dat was de reden dat het gezin nu een jaar lang al een homestay aanbiedt. We hebben hier gepraat bij het kampvuur, gegeten, geslapen in onze eigen hut, ontbeten, door het dorp gewandeld en daar de creche bezocht en een vrouw die prachtige dingen van gras maakte. Het is lastig omdat niet iedereen Engels spreekt, toch voelden we ons erg welkom en het was echt een unieke ervaring. 
Bushwillow Safari Lodge
Green Monkey Orange
Dit was echt een heel groot en prachtig huis. Het staat in een klein Game Reserve waar geen grote roofdieren voorkomen en je dus vrij kunt wandelen. Je kunt dan wel zomaar een giraf tegenkomen. Ook hier staat gastvrijheid heel hoog in het vaandel. We zijn hier echt in de watten gelegd. Daarnaast hebben we hier 's avonds een spiderwalk gedaan en schorpioenen gezien en 's ochtends een birdwalk en veel verschillende vogels gespot. De gidsen zijn heel enthousiast en vertellen je graag van alles over de natuur. 
Indische Oceaan
Wij verbleven in Kosi Forest Lodge en gingen o.a. een dag snorkelen. Ik denk dat we dat een uurtje hebben gedaan. De wandeling langs de oceaan en de picknick die de chauffeur mee had, was zo rustgevend. Een heerlijk dagje niets doen met prachtig uitzicht. We hebben in deze Lodge ook een privé diner gekregen ter ere van onze huwelijksreis met champagne, een kampvuur, allemaal olielampjes. Dat was echt genieten.
Krugerpark
Hier hebben wij de Big Five in een dag gezien. Mooi park, alles ligt wel ver uit elkaar. Hyde's zijn ook hier, net als in Hluhluwe Game Reserve, het leukste. We hebben ook een ochtendsafari gedaan. Wij hadden een heel leuke gids die veel vertelde. Eerste leeuwen toen gezien. Het was wel echt heel koud, ondanks de dekens en de thermokleding. Kleed je dus echt heel goed aan. 
Met de auto zelf rijden is prima te doen en naar ons idee leuker omdat je dan zo lang kan stoppen als je wilt, ook bij vogels, en in de hyde's kan gaan zitten. Wij vonden dat leuker als in de auto. Wij zijn wandelaars en vonden de safari prachtig maar waren er na 5 dagen ook echt klaar mee. We houden niet zo van de hele dag in een auto.
Community tour in Welverdiend
Wij hebben met een gids een community tour door het dorp Welverdiend gedaan. Deze tour vertrok gewoon vanaf The Wild Olive Tree Camp. Een super leuk, kleinschalig camp. De tour was een van de hoogtepunten. De mensen zijn zo open en warm. Heel fijn om te ervaren en contact te kunnen maken. Dit raden wij echt iedereen aan!

Blyde Canyon Nature Reserve en de Tufa Waterval
Prachtige wandelingen gemaakt hier. De uitzichten waren geweldig. De dag erna hebben we de panoramaroute gedaan. Naar ons idee hoef je die niet te doen als je deze prachtige wandelingen hebt gemaakt. Heerlijk ontspannen en avontuurlijk. We sliepen bij Ekhaya Bush Villa wat ook echt een aanrader is. Het is echt thuis, maar dan veel luxer, met heerlijk eten en enorme gastvrijheid.

Soweto bicycle tour by Lebo's Soweto Backpackers
Wat een belevenis, op de fiets door een gedeelte van Soweto. Wat een vrolijkheid en warmte maar ook de geschiedenis. We pinkten wel een traantje weg. Ook het deel van Soweto waar nog echt armoede is, de kloof tussen rijk en arm is groot. Wij vonden dit inspirerend en leerzaam. Fijn dat er toekomst is voor de kinderen, er moet nog veel gebeuren, maar het lijkt de goede kant op te gaan.

Al met al een geweldige reis, vol met hoogtepunten en geluk momentjes. Moeilijk onder woorden te brengen waarom wij Zuid-Afrika in ons hart hebben gesloten. Ga er heen en ervaar dit adembenemende land met zijn prachtige natuur en cultuur zelf.
Bart & Kirsten







Geen opmerkingen:

Een reactie posten